Frankrijk – Nieuwe etiketteringregels

Na drie jaar discussie tussen wijnindustrie en overheid heeft Frankrijk nieuwe regels opgesteld voor het etiketteren van wijn. Deze zullen in juli van kracht worden en hebben als doel meer duidelijkheid te verschaffen aan zowel producenten als consumenten.
Een van de veranderingen ten opzichte van de nu nog geldende regels is de mogelijkheid om bij AOP- en IGP-wijnen druivenrassen op het etiket te vermelden. Vermelding daarvan mag al bij een aandeel van minimaal 15% in de wijn. (In bepaalde gevallen werden bij appellationwijnen druivenrassen al genoemd, bijvoorbeeld bij Bourgogne Pinot Noir, maar dan wel bij een aandeel van 100%.) Nieuw bij de vroegere vins de pays is dat nu ook assemblages vermeld mogen worden; voor pure cépages gold dat al.
Een andere wijziging staat toe dat de term ´méthode ancestrale´ voortaan ook gebruikt mag worden bij mousserende wijnen zonder appellation. Volgens de Franse overheid ontbrak een juridische basis voor de tot nu toe geldende restrictie. Ook het kwaliteitsniveau is irrelevant, zodat de term in principe voor elke mousserende wijn gebruikt kan worden. 
Producenten die een nieuw bedrijf beginnen door bestaande productiefaciliteiten samen te voegen, zijn vanaf juli gebonden aan scherpere regels. Ze mogen dan niet meer gelijktijdig gebruik maken van een oude en een nieuwe naam, maar moeten kiezen voor ofwel de bestaande naam ofwel voor een nieuwe.
Wil een coöperatie de term ´mis en bouteille à la propriété´ op etiketten afdrukken, dan mag dat alleen nog wanneer de flessen ook gebotteld werden op het bedrijf waar de wijn gemaakt werd. De nieuwe wetgeving formuleert nu ook expliciet dat rosé niet gemaakt mag worden door rode en witte wijn te mengen, behalve als het om mousserend gaat.

Bron: productschap wijn
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather
Dit bericht is geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink.