Druiven

Hieronder vindt u informatie over een aantal bekende druivensoorten.


Cabernet-Franc

Deze druif is een broertje van de Cabernet Sauvignon. De smaak is fruitig (aardbei, zwarte bes) en toegankelijk. Veel wijnmakers in Bordeaux en omstreken gebruiken deze druif in combinatie met genoemde Cabernet Sauvignon en Merlot.

 


Cabernet-Sauvignon

Cabernet Sauvignon is de meest bekende wijndruif van Bordeaux. Hij geeft rode wijnen structuur en lange houdbaarheid door zijn tannine. Qua smaak doet deze druif denken aan zwarte bessen en cederhout. De rijke smaak komt pas echt vrij na enkele jaren wachten.

 


Gamay

Gamay is een typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. De smaak is zeer fruitig (aalbessen, aardbei, frambozen, kersen). Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard.

 


Grenach

Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei. In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilon. In Spanje heet hij garnacha en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.


Malbec/Cot

Specifieke druif voor wijnen uit de Cahors, in het zuidwesten van Frankrijk. Deze druif geeft volle krachtige wijnen die goed kunnen ouderen. Dit geldt met name wanneer de wijnen op eikenhouten vaten hebben gelegen. De smaak is zacht en soms wat kruidig. Wordt ook veel aangeplant in Argentinië.


Merlot

De ideale mengdruif: in Bordeaux gebruiken veel wijnmakers Merlot naast Cabernet Sauvignon. De Merlot zorgt voor balans in een wijn doordat hij minder tannine bezit dan de Cabernet. Verder voegt hij smaken van rood fruit toe aan de wijn.

 


Muscadelle

Ook dit is een typische assemblagedruif: in (zoete) witte wijnen wordt vaak Muscadelle gebruikt om de smaak mede te bepalen.

 

 


Pinot Noir

Wie Pinot Noir zegt, zegt Bourgogne. Deze druif vind je niet in Bordeaux, voordeel is echter wel dat pinot noirwijnen eerder op dronk zijn dan Bordeauxwijnen. De smaak is vooral elegant, fruitig (kers en aardbei) en minder ‘hard’ dan veel Bordeauxwijnen.

 


Sangiovese

Italiës belangrijkste blauwe druif. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas Peak en Beringer.

 


Sauvignon Blanc

Naast Chardonnay is Sauvignon Blanc een van de bekendere witte wijndruiven. In Bordeaux gebruikt men deze druif zowel met als zonder andere druiven in witte wijn. De smaak is strakdroog en doet denken aan groene appels en kruisbessen.

 


Sémillon

Deze druif doet het goed samen met Sauvignon Blanc. In deze combinatie zorgt Sauvignon voor de zuren en Sémillon voor het fruitige karakter (perzik, abrikoos). Verder is Sémillon de druif voor zoete dessertwijn op basis van zgn. edele rotting.

 


Tempranillo

Dit is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druivenrassen. Hij wordt gezien als een echte Riojadruif. Smaak: aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit.

 


Petit Verdot

Deze minder bekende druif gebruiken wijnmakers in bepaalde delen van Bordeaux. Het gaat dan vooral om extra tannine, naast de hoofdbestanddelen Cabernet Sauvignon en Merlot en/of Cabernet Franc.

 


Viognier

In smaak in dezelfde richting als de Sémillon zit de Viognier. Deze druif geeft een bijna tropisch frisse smaak. In Bordeaux vind je deze druif niet, maar wel in veel witte wijnen uit het Rhonegebied en Zuid-Frankrijk.

 

Zinvandel
Een belangrijke blauwe druif in Californië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white Zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden.